Een storm in een glas water.

Hij is de best betaalde uitkeringstrekker met z'n anderhalf miljoen per jaar. Tot zijn verdediging wordt vaak aangevoerd dat 'ie allerhande plichtplegingen moet volvoeren; lintjes doorknippen en zo. Mijn aangeboren ongevoeligheid doet me de schouders ophalen, maar wie weet, weet U 't beter.
Hij is dertig jaar maar durft niet tegen z'n moeder te zeggen dat 'ie van één bepaald meisje houdt, met wie 'ie 't liefst zou dansen als Mamma haar verjaardag viert in het Paleis. Mamma heeft liever niet dat ze komt, en als 't dan toch moet, mag Emily niet gezien worden. Hij stemt toe; wat je noemt een zoon met ruggegraat.
Hij is onze toekomstige koning.
Persoonlijk lijkt 'ie mij te onbenullig om een 'Judas' te wezen, zoals wel over hem gezegd wordt. Maar als ik 't voor het kiezen zou hebben, had ik liever een Judas dan een stuk onbenul. Willem Alexander blinkt niet uit door intelligentie op het eerste gezicht.
Omdat ik een verdraagzaam Republikein ben, denk ik dat onze troonopvolger veel gelukkiger zou zijn als bal bij Minerva, als jager op tamme fazanten, als liefhebber van het zweet dat onder hockyrokjes opstijgt. Een onbeduidende sukkel, maar daarom nog niet onsympathiek.
Denkend aan de kroonprins vind ik iedereen wel sympathiek.
Het geloei der autoriteiten toen het gedonder over de Benoeming begon, was vooroordeelbevestigend, maar daarom niet minder vermakelijk. Dunning bijvoorbeeld , in z'n vrije tijd samensteller van de PVDA-kieslijst, noemde het gedoe rondom de kroonprins en het IOC 'een storm in een glas water'.
Omdat ik een slecht mens ben, geloof ik dat er meer aan de hand is. Willem Alexander is namens het Nederlandse volk lid geworden van een jachtclub waar zelfs ook iemand met zìjn beperkte intelligentie een hoop brokken kan maken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer het toernooi verrast wordt door een aanslag als in '72, toen het IOC tegen iedere vorm van burgermansfatsoen in verordonneerde: "De Spelen moeten doorgaan."
Zou Willem Alexander namens ons allen instemmen?
De kruiperigheid jegens de Majesteit die onze minister-president in acht neemt om de volgende verkiezingen te winnen, levert pijnlijke taferelen op. Dat de sociaal-democratie sinds '45 twee keer het koningshuis gered heeft (Drees bij Greet Hofmans, Den Uyl tijdens Lockheed), betekent toch niet dat uitgerekend de ballerigste vertegenwoordiger van Oranje het Nederlandse volk als lakei zou moeten vertegenwoordigen bij een min of meer fascistoïde zootje regenten? Willem Alexander is een onbenul en heeft helaas niet het talent om meer te zijn dan dat; geen idee, geen smeerpijp met knipoog maar in voorkomende gevallen natuurlijk wel fout na de oorlog. Lijkt vooral op z'n Opa, wiens loopbaan begon bij de SS. 't Is jammer voor onze troonopvolger dat zulke vormende opleidingsinstituten niet meer bestaan.
Over drie weken zal Amerika Irak aanvallen, Israël zal terecht een atoombom gooien op Bagdad als Saddam zijn biologische wapens naar Tel Aviv stuurt, kortom, Armageddon is nabij. In dat licht bezien is Willem Alexander een onbeduidende voetnoot bij de geschiedenis, "dull but not a gangster".
Waar maak ik me druk over?
De beste manier om de monarchie te verruilen voor een democratische staatsvorm is Willem Alexander tot koning te kronen; te onbenullig om z'n eigen blunders te zien en dus onbekwaam om het kerende tij in te schatten.
Moge Majesteit spoedig door haar hoofd worden geschoten tijdens de jacht.


INHOUD


U SCHREEF


ARCHIEF

Slijmen of
Schelden?
Schrijf Terug!