Warning: include_once(/home/www.theovangogh.nl/WWW/stemburo/poll_cookie.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/karel/htdocs/ebru_114_1.php on line 3

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/www.theovangogh.nl/WWW/stemburo/poll_cookie.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/karel/htdocs/ebru_114_1.php on line 3
Ebru Umar
foto  |  Martijn de Vries


Ebru's
Referendum


door
Ebru Umar

Januari 2002 maakte ik kennis met de briljante integratieplannen van de VVD. De verkiezingen moesten nog plaatsvinden en de campagnes waren in volle gang. Mijn collega zei: 'Ga je mee naar Den Haag, daar vindt een debat plaats in een Turks koffiehuis met Henk Kamp.'

Ik kende mijn collega toen net een paar maanden, dus vroeg me af of het wel verstandig zou zijn om met hem daarheen te gaan:

'Ik krijg ruzie in een Turks koffiehuis, met iedereen die daar is.'
'Lijkt me erg leuk.'
'Ik meen het!'
'Ik ook! We gaan naar Den Haag, lachen!'

Nu vind ik Den Haag een rare stad. Het is de enige plek in Nederland waar je veel van Burberry's kunt vinden, en waar je zelfs in de uitverkoop mooie schoenen maat 36 kunt scoren. Maar het is ook een aggenebbis stad met rare mensen, waar dan zichzelf te serieus nemende politici snobistisch tussendoor laveren. Je zou denken dat in een stad waar rijk en arm zo dicht bij elkaar leven, politici een enigszins reeel beeld van de samenleving zouden krijgen. Iedereen die wel'ns op het Plein is geweest weet eigenlijk wel beter. Van de Parkeergarage hop de Tweede Kamer is, zodat je zo min mogelijk in aanraking komt met het volk.

Maar zo'n poging in een Turks koffiehuis leek me wel wat. Verkiezingstijd he, zieltjes winnen, lekker doorzichtig. Bovendien was ik nog nooit in een Turks koffiehuis geweest.

In het Turks koffiehuis stond het bol van VVD'ers en de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik me daar gewoon prettig tussen voel. In mijn lange leren jas in combinatie met mijn leren broek viel ik keurig uit de toon. Vooral met de gelakte nagels, het keurige uiterlijk en dat idiote stemgeluid was ik helemaal niet te plaatsen. Lekker anoniem dus.

Helaas duurde dat niet lang.

Minister Kamp, destijds verantwoordelijk voor VROM, hield een betoog, waarin hij zei dat het schandalig was dat mensen al jaren in Nederland woonden maar de taal niet spraken. Dat het jammer was dat Turkse jongeren zich afzijdig houden en niet integreren, en dat ook vrouwen van 60-plus Nederlands moesten leren.

Boeiend. Zeer boeiend.

Toen Henk Kamp was uitgesproken nam een Turk het woord:

'Ik 15 jaar in Nederland. Ik illegaal, kinderen illegaal. Ik moet land uit, ik wil blijven. U regelen?'

Het bizarre van Nederland is dat wij 'beschaafd' zijn. We gaan het debat aan met een illegaal. Wij gedogen hem, in plaats van acuut een politiebusje te bestellen en het heerschap linea recta op het eerste vliegtuig het land uit te zetten. Het zal niemand verbazen dat Kamp ook beschaafd was. Behalve mij weer natuurlijk.

Ik werd bozer en bozer. En vroeg of mijn collega het heel erg zou vinden als ik me er eens mee ging bemoeien: 'About bloody time' grijnsde hij.

'Meneer Kamp, mijn naam is Ebru Umar en als ik u goed begrepen heb, wilt u vrouwen van zestig plus die al dertig jaar in Nederland wonen verplichten om Nederlands te leren. Vrouwen die al dertig jaar functioneren in Nederland. Misschien niet op een manier die u en ik onder functioneren verstaan, maar voldoende voor die vrouwen. Ik vind het ronduit schandalig dat het mogelijk is om dertig jaar, DERTIG jaar in een land te wonen, te leven, te functioneren, zonder een woord Nederlands te spreken. En die mensen dan ook nog ns te belonen met een Nederlands paspoort! Maar die mensen functioneren al dertig jaar naar volle tevredenheid omdat de omstandigheid gecreeerd is om hier te overleven in etnische getto's zonder in een isolement terecht te komen. Ik vind het schandalig dat we die mensen al dertig jaar negeren en omdat wij nu opeens ontevreden zijn, regeltjes gaan maken. Bovendien: vrouwen van zestig, die hoeven geen Nederlands te leren, dat weet u dat weet ik. Ze redden zich al 30 jaar zonder. Het is geldverspilling. We moeten dat geld in de jeugd stoppen, die allochtoons spreken i.p.v. Nederlands. Daar moeten we beleid voor maken en dat is al schandalig genoeg.'

Het was even stil. De verwarring was groot. Het draagt leer maar oogt keurig. Charmant maar vlijmscherp. Jong maar niet bang voor hierarchie. Het ziet er ook wel exotisch (Turks?) uit maar die tongval, en die arrogantie. Maar toch spreekt het geen totale wartaal. Come againÉ

Het gevolg was dat ik die avond met de bloemen van Henk Kamp naar huis vertrok. De discussie duurde nog een minuut of 10, maar had natuurlijk nog jaren kunnen duren. En dat doet het eigenlijk ook. Na afloop van het debat kwam Stef Blok, voorzitter van de commissie Blok naar me toe: 'Jij was het toch die die vraag over de vrouwen van zestig stelde?'

Open deur, maar welkom.

'Weet je wat het is, je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Er is bovendien helemaal geen geld om die vrouwen van zestig Nederlands te leren, maar ja het is verkiezingstijd.'

Destijds vond ik het al een rare opmerking, een eye-opener. Ik realiseerde me voor het eerst dat er in verkiezingstijd daadwerkelijk 'A' gezegd wordt, dat dan later, als het leed al geleden is, keurig wordt omgevoegd tot een 'B'. En wij burgers staan erbij en kijken ernaar. Vol scepsis heb ik dan ook de afgelopen tijden geluisterd naar de inburgerplannen van minister Verdonk. Typisch staaltje van 'leuk maar onhaalbaar'. Maar ik gaf haar het voordeel van de twijfel, wie zegt dat Stef Blok gelijk had in 2002? Toch is het een variant op Ahold gebleken: iedereen voelt dat er iets niet klopt, maar o o o wat zijn we verbaasd als de boel in elkaar klapt.

En dan nu problemen met de financiering van Verdonks plannen. DUH?! Maar niet alleen met de financiering, maar ook met de juridische onderbouwing. Want je kunt een Nederlander natuurlijk niet dwingen een integratiecursus te doen, hij is immers al Nederlander, ergo ingeburgerd. Maar wat schetst de verbazing? Ook mevrouw Verdonk is getroffen door het arrogantie-virus dat niet alleen heerst bij de VVD top, maar bij ons hele kabinet. 'Er zitten specialisten op, en ik wacht hun advies af.'

Benieuwd welke specialist Verdonk heeft opgetrommeld om de grondwet zo te interpreteren dat je Nederlanders kunt dwingen Nederlands te leren, een cursus hierin te doen, en bij falen te straffen.

Rita Verdonk legt drie kritische adviezen dat haar plannen niet kunnen naast zich neer, en foetert de pers uit dat ze haar niet lastig moeten vallen. Ze heeft de pers niet nodig om te praten met de gemeenten. Ze werkt zich uit de naad, heeft de adviezen desondanks nog niet gelezen en gaat gewoon door met haar plannen. Je mag toch zeker eisen stellen aan burgers van Nederland?

Ik wil niet anders dan dat we eisen stellen aan burgers van Nederland. Maar laten we 'ns bij het begin beginnen. Mogen wij burgers van onze politici niet eisen dat ze erover waken wie zij tot Nederlands burger promoveren. Nu, in de toekomst, en dat hadden ze in het verleden ook moeten doen. Nu lopen er 'Nederlanders' in Nederland rond die geen Nederlands spreken. Foutje bedankt. En die zouden nu (wederom) op kosten van de belastingbetaler Nederlands moeten leren? SCHEI TOCH ALSJEBLIEFT UIT!

Dat zou dus betekenen dat wij burgers voor de tweede keer gaan lijden onder domme besluiten van onze regering. Een regering die totaal schofterig reageert op haar bevolking, tenzij het verkiezingstijd is.

Er is een fout gemaakt, en fouten zou je kunnen herstellen. Dan moet het wel wat opleveren. Kan iemand mij vertellen wat het mij, ons, Nederland oplevert als vrouwen van zestig, en mannen ook, Nederlands leren terwijl ze daar geen behoefte aan hebben en voor hun doen prima functioneren? Mannen en vrouwen van wie wij, burgers van Nederland totaal geen last hebben. Waar we wel last van hebben, is een (groeiend?) aantal van hun kinderen. Ze spreken geen Nederlands maar allochtoons (ja, ook Ali B spreekt allochtoons) en beweren dat Nederland een vervelend land is, Turkije en Marokko zijn fijn. Bovendien zijn ze geen Nederlanders, maar Turken, Marokkanen, etc etc etc.

In het bedrijfsleven is het zo dat je je geld stopt in datgene wat het meeste rendement oplevert. Dat lijkt me –vertaald naar het integratiebeleid van Verdonk- toch echt de jeugd te zijn en niet de zestig plussers m/v.

Maar ik vraag me eigenlijk af wat Verdonk nou toch wil bewijzen? We hebben het over integreren en inburgeren. What the fuck is dat toch? Zijn de Hells Angels en de Tokkies ingeburgerd of geintegreerd. Ik kan me zo voorstellen dat we ook aan hen wat verplichte cursussen opleggenÉ Toch zijn het Nederlanders en zijn we volgens de grondwet allemaal gelijk. Bovendien, als zelfbenoemd egoist, doe ik in ieder geval niet aan inburgeren.

Dus mevrouw Verdonk: een half miljoen Nederlanders van zestig plus die Nederlands moeten leren is natuurlijk totale nonsens. Zeker als we daar geen budget voor hebben. Ik stel voor dat alle allochtone jongeren, die zich marokkaan, turk, of anderszins allochtoon noemen, een stage gaan lopen in het land van herkomst van hun ouders. Verplicht drie tot zes maanden een sociale werkstage lopen elders, in den vreemde. Want het is 'den Vreemde' ze moeten er alleen nog achter komen. Ik durf er een zwaar wedje om te leggen dat ze daarna genezen zijn van hun allochtoon-zijn.

En zo niet, weet ik het goedgemaakt: nederlands paspoort inleveren en een enkeltje vanaf Schiphol. Wat zou meer opleveren voor de Nederlandse samenleving: vrouwen van 60+ Nederlands leren, of jongeren van 15+ met een leven in Nederland voor zich, tot een inzicht laten komen waar hun 'thuis' is, en waar ze zich dus dienen te gedragen.

Ik weet het wel, maar de minister nog niet. Bij deze roep ik op tot een wijziging van Verdonks beleid. Ik ben wel geen FNV/CNV, maar weet zeker dat De Gezonde Roker een veel beter bereik heeft. Zou het ons lukken om Rita Verdonk te overtuigen haar (niet bestaande) budget in allochtone jongeren te investeren ipv in allochtonen van 60+ M/V??

Ebru Umar

Warning: include_once(/home/www.theovangogh.nl/WWW/stemburo/booth.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/karel/htdocs/ebru_114_1.php on line 221

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/www.theovangogh.nl/WWW/stemburo/booth.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/karel/htdocs/ebru_114_1.php on line 221

Fatal error: Call to a member function poll_process() on a non-object in /home/karel/htdocs/ebru_114_1.php on line 222